Chcesz wprowadzić nutę Azji do swojego menu? Spróbuj naszego wegetariańskiego curry z soczewicy, które łączy w sobie egzotyczne smaki mleczka kokosowego, curry i kolendry. Jeśli poszukujesz dania prostego i szybko przyrządzanego, to jest to przepis idealny dla Ciebie!
Curry z soczewicy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
W garnku podgrzewamy olej, a następnie dodajemy drobno posiekaną marchew, imbir, cebulę, czosnek oraz chili.
Po około 3 minutach dodajemy przyprawy: kolendrę i curry. Następnie wsypujemy soczewicę i dokładnie mieszamy.
Wlewamy do garnka bulion i gotujemy całość przez około 10 minut.
Następnie dodajemy pokrojone pomidory oraz mleczko kokosowe i kontynuujemy gotowanie, aż soczewica będzie miękka.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym sokiem z cytryny. Smacznego!