Odkryj nowy wymiar klasycznego ciasta marchewkowego z naszym przepisem na ciasto marchewkowe z kakao! To danie wyróżnia się brakiem cukru, zastąpionym przez ksylitol, co czyni je przyjemnie słodkim. Do jego przygotowania użyjemy mąki pełnoziarnistej, bogatej w błonnik. Kakao dodaje temu znanemu deserowi zupełnie nowej, niepowtarzalnej nuty smakowej.
Ciasto marchewkowe z kakao
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 12 sugerowanych porcji
Marchewki myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki.
W misce łączymy mąkę, ksylitol, kakao, posiekane orzechy i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając składniki.
W oddzielnej misce ubijamy jajka do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy olej i jogurt, nie przerywając miksowania.
Do mokrych składników dodajemy startą marchew i wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników. Całość mieszamy delikatnie, aby składniki się połączyły.
Przygotowaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, w trybie góra-dół, przez około 50-60 minut.