„Gdy życie daje Ci cytryny, zrób z nich ciasto cytrynowe!” To doskonały deser dla miłośników orzeźwiających, lekko kwaskowatych smaków. Wypróbuj nasz przepis i odkryj, jak cytryny mogą stać się gwiazdą wspaniałego wypieku, który z pewnością zachwyci każdego.
Ciasto cytrynowe
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 6 sugerowanych porcji
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ustawiając tryb góra-dół.
W dużej misce łączymy ksylitol, skórkę otartą z cytryn, mąkę, skrobię, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy również świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
Przygotowaną masę wylewamy do formy keksowej o wymiarach 10 x 30 cm, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 40 minut lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Upieczone ciasto cytrynowe studzimy. Teraz wystarczy pokroić na porcje i serwować. Smacznego!