Jesteś miłośnikiem chleba w różnych odsłonach? Mam dla Ciebie przepis na niezwykły domowy chlebek z komosy ryżowej oraz kaszy jaglanej. Idealnie sprawdzi się jako baza do kanapek czy towarzyszący dodatek do rozmaitych past. Pozwól sobie na nowe kulinarne doświadczenie i odkryj wyjątkowy aromat tego pieczywa.
Chlebek z komosy ryżowej i kaszy jaglanej
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 10 sugerowanych porcji
- Kaszę jaglaną oraz komosę ryżową zalewamy wodą i pozostawiamy na cały dzień. Następnego dnia dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i odstawiamy na kolejne kilka godzin.
- Nastaw piekarnik na 160 stopni, korzystając z trybu góra-dół. Następnie odsącz kasze i przemywamy przez sitko o drobnych oczkach.
- Babkę jajowatą zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę.
- Połącz wszystkie składniki w jednej misce i użyj blendera, aby uzyskać jednolitą masę.
- Przenieś masę do formy silikonowej lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia lekko natłuszczonym. Piecz w piekarniku przez 1,5 godziny, pamiętając, aby po upływie 45 minut przekłuć chleb widelcem. Wróć do pieczenia na kolejne 45 minut. Smacznego!