Czy wiedziałeś, że w języku hiszpańskim “sin carne” oznacza “bez mięsa”? Jest to przeciwieństwo frazy “con carne”, co w tłumaczeniu na polski oznacza potrawę zawierającą mięso. Właśnie dlatego przedstawiamy przepis na chili sin carne – dowód na to, że meksykańskie dania mogą smakować doskonale w wersji wegetariańskiej. Kluczem jest tu czerwona fasola jako źródło białka, a autentyczny smak zapewniają tradycyjne przyprawy z Ameryki Środkowej: kakao, kumin i wędzona papryka. Jeżeli pragniesz wprowadzić do swojego menu odrobinę meksykańskiego słońca i egzotyki, ten przepis jest dla Ciebie!
Chilli sin carne z ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania ryżu zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekane czosnek, cebulę i chili.
Marchew, paprykę i seler naciowy kroimy i podsmażamy przez ok. 4 minuty.
Następnie dodajemy pomidory, kukurydzę i fasolę. Wszystko posypujemy mieszanką przypraw i kakao. Dusimy pod przykryciem przez 8 minut.
Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki i podajemy z wcześniej przygotowanym ryżem.