Czy wiesz, że burrito to kulinarna fuzja tradycji kuchni amerykańskiej i meksykańskiej? Nasza interpretacja tego dania łączy w sobie wieprzowinę z typowymi dla Ameryki Środkowej akcentami: limonką, chilli i kukurydzą. A wszystko to zawinięte w pełnoziarnistą tortillę. To doskonałe rozwiązanie na obiad do pracy, rodzinny posiłek czy ucztę z przyjaciółmi. Jedz tak jak lubisz!
Burrito
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Przyprawiamy mięso, solą i pieprzem, a następnie odstawiamy, by składniki przeszły.
- Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
- Jogurt mieszamy z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.
- Na patelni smażymy mięso przez ok. 7-9 minut. Dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez kolejne 25 minut.
- Na innej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w paski, papryczkę chilli, paprykę i kukurydzę przez ok. 5-7 minut.
- Na tortilli układamy warstwę ryżu, mięsa, warzyw, a na koniec jogurt.
- Zawijamy tortillę i opiekamy ją na patelni, aż nabierze złotego koloru. Smacznego!