Przekształcanie mięsnych posiłków w ich roślinne warianty jest nie tylko zdrowym wyborem, ale także ciekawym urozmaiceniem diety. Weźmy na przykład nasz burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią – prosty w przygotowaniu, wyjątkowo smaczny i pełen wartościowych składników, takich jak żelazo, wapń, witaminy z grupy B oraz witamina E.
Burger z fasoli z awokado i grillowaną cukinią
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Kaszę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Ugotowaną kaszę łączymy z odcedzoną fasolą, kukurydzą, koncentratem pomidorowym, prażonym słonecznikiem, ulubionymi przyprawami, odżywczymi płatkami drożdżowymi, płatkami owsianymi, olejem, solą i pieprzem. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Pozostawiamy masę na 20 minut, następnie formujemy z niej burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, z funkcją termoobiegu, przez 20 minut.
- Cukinię kroimy w słupki, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy na suchej patelni do uzyskania lekkich śladów grillowania.