Czy jest możliwe połączenie egzotycznej “miski obfitości” z klasycznymi polskimi składnikami? Nasza odpowiedź brzmi: absolutnie! Dowodem jest nasze Buddha bowl z batatami i ciecierzycą. W tym przepisie połączyliśmy tradycyjne polskie warzywa, takie jak szpinak i brokuły, z egzotycznym batatem oraz odżywczą ciecierzycą. To danie idealnie sprawdzi się na obiad, kolację czy jako zdrowy lunch do pracy.
Buddha bowl ze słodkimi ziemniakami i ciecierzycą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Gotujemy ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Wstępnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu.
- Obieramy cebulę, kroimy w ćwiartki. Bataty myjemy, kroimy w kostkę, a ciecierzycę odsączamy.
- Warzywa układamy na blasze, skrapiemy połową oliwy i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
- Brokuły gotujemy na parze przez ok. 8 minut.
- Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy, smażymy szpinak przez około minutę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- W miseczce mieszamy masło orzechowe z miodem oraz dodajemy trzy łyżki gorącej wody.
- Do miski wkładamy ryż, gotowe warzywa i polewamy przygotowanym sosem. Smacznego!