Łosoś to wszechstronna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów – pieczony, smażony, grillowany, a także surowy w aromatycznej marynacie. Właśnie w takiej formie prezentujemy go w naszym przepisie na bowl z łososiem teriyaki. Sekretem tej potrawy jest połączenie intensywnych smaków – słodyczy i słoności. W składnikach znajdziesz syrop z agawy, ananasa, sos sojowy, awokado czy sezam. Ta smakowa kompozycja jest bogata w witaminy i przeciwzapalne kwasy omega-3. Życzymy smacznego!
Bowl z łososiem teriyaki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przygotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.
Łososia pokrój na kawałki i polej marynatą z sosem sojowym, sokiem z limonki, oliwą z oliwek, startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przyrządź sos: dodaj sok i startą skórkę z limonki, syrop z agawy, oliwę z oliwek, olej sezamowy i starty imbir.
Do miski z komosą dodaj bulion.
Awokado pokrój w paski, ananasa w kostkę, a ogórka w plastry. Posiekaj cebulę i szczypiorek.
Na komosę ryżową wyłóż marynowanego łososia oraz pokrojone warzywa i owoce, a następnie polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem.
Posyp danie startym imbirem, szczypiorkiem i sezamem.