Bigos, to kwintesencja polskiej kuchni. Czy jest jednak sposób, aby uczynić go bardziej dietetycznym? Oczywiście, że tak! Przedstawiamy przepis na bigos z kurczaka, serwowany z puree ziemniaczanym. Połączenie odżywczej białej kapusty z delikatnym mięsem kurczaka, warzywami i wyselekcjonowanymi przyprawami stworzy potrawę, która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i tym dbającym o linię.
Bigos z kurczaka i purre ziemniaczane

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Kapustę siekamy na paski, a cebulę z czosnkiem drobno siekamy.
 - Na patelni lub dużym garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę przez 2 minuty, następnie dodajemy czosnek i kapustę. Mieszamy i dusimy przez 5 minut.
 - Dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
 - Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie aż staną się miękkie.
 - Pomidory oraz mięso z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Wsypujemy przyprawy i dodajemy posiekany koperek. Całość dusimy jeszcze przez 10 minut.
 - Doprawiamy solą i pieprzem oraz przykrywamy.
 - Gotowe ziemniaki rozgniatamy, aby uzyskać puree, które podajemy obok aromatycznego bigosu.
 
        




