Przedstawiamy nasz ekskluzywny przepis na banoffee z czekoladą, gdzie wyjątkowe połączenie banana, czekolady i masła orzechowego stworzy niezapomniany deser. Warstwowa konstrukcja tego deseru z pewnością zadowoli każde podniebienie. Idealny do serwowania na eleganckim przyjęciu lub jako słodka przekąska podczas wieczoru z Netflixem.
Banoffee z czekoladą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 6 sugerowanych porcji
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Składniki ciasta (płatki owsiane, mąkę, jajko, masło, ksylitol, ekstrakt) zmiksuj w blenderze, a następnie umieść masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 24 cm.
Piecz spód przez 25 minut, po czym pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj nadzienie, blendując banany (240 gram), odżywkę i jogurt. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do masy i energicznie wymieszaj. Odstaw na później.
Przygotuj karmel, mieszając masło orzechowe z miodem.
Na ostudzonym spodzie rozsmaruj karmel, a następnie wyłóż masę bananowo-jogurtową.
Banana (120 gram) pokrój na cienkie plasterki i ułóż na wierzchu ciasta. Posyp posiekaną czekoladą.
Przechowuj ciasto w lodówce przed podaniem.