Jeśli poszukujesz grzybów dostępnych w sklepach przez cały rok, a chcesz urozmaicić dietę poza tradycyjnymi pieczarkami, wybierz boczniaki. Te smaczne grzyby, które swoim wyglądem przypominają ostrygi, są nie tylko smaczne, ale i bogate w wartości odżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, cynk, miedź, potas oraz błonnik. Przedstawiamy przepis na azjatyckie boczniaki z tofu – danie, które zachwyca smakiem, aromatem i jest wyjątkowo sycące.
Azjatyckie boczniaki z tofu
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Przygotuj sos, mieszając posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, miód, sos sojowy i sok z cytryny w miseczce.
Podsmaż pokrojone boczniaki na rozgrzanym oleju, a następnie przełóż je na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż tofu pokrojone w kostkę.
Do tofu dodaj boczniaki, przygotowany wcześniej sos, szpinak oraz ryż. Wymieszaj wszystko razem.
Przed podaniem posyp danie pokruszonymi orzechami. Smacznego!