Dorsz to wszechstronna ryba, idealna nie tylko do smażenia czy pieczenia, ale także jako główny składnik zupy. Przekonasz się o tym, próbując naszej aromatycznej zupy jarzynowej z pulpetami rybnymi. Lekki bulion z dodatkiem warzyw i pulpetów z dorsza jest bogaty w jod, witaminę B12, witaminę PP i łatwostrawne białko. To pożywny, a zarazem delikatny posiłek, idealny dla diety lekkostrawnej. Życzymy smacznego!
Aromatyczna zupa jarzynowa z pulpetami rybnymi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Obierz wszystkie warzywa.
Seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchew pokrój w talarki, a ziemniaki w kostkę.
Warzywa i ziemniaki ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości. Dopraw do smaku.
Po ugotowaniu wyłącz palnik, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Rybę rozdrobnij widelcem i dopraw do smaku. Uformuj z niej małe pulpeciki.
Roztrzep jajka. Obtocz pulpeciki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
Ułóż pulpeciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut.
Podawaj zupę z upieczonymi pulpetami rybnymi.