Szukasz pysznego, domowego deseru? Spróbuj naszych tradycyjnych knedli ze śliwkami! Delikatne, ziemniaczane ciasto kryje w sobie soczyste śliwki, które rozpływają się w ustach. Idealne na rodzinny obiad lub słodką przekąskę. Smak domowego ciepła na talerzu, którym zachwycisz swoich bliskich!
Knedle ze śliwkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis zawiera 4 sugerowane porcje
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Na stolnicy umieszczamy oba rodzaje mąki, ugotowane ziemniaki, jajko i żółtko. Wszystko siekamy nożem, a potem zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, formujemy z niego rulon, który kroimy na kawałki o długości około 3 cm.
Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, do której środka wkładamy śliwkę (małą węgierkę lub pokrojoną większą śliwkę). Dodajemy szczyptę erytrytolu i dokładnie zamykamy ciasto, tworząc knedle.
Gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez 8 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Podajemy z cukrem pudrem z erytrytolu i cynamonem.