Odkryj smakową harmonię w naszym wrapie z tofu, warzywami i aksamitnym sosem orzechowym! Soczyste kawałki tofu w połączeniu z chrupiącym brokułem, słodką marchewką i aromatyczną cebulą tworzą idealne, zdrowe danie. Całość dopełnia delikatnie pikantny sos orzechowy, który dodaje głębi smaku każdemu kęsowi. To doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek, pełen wartości odżywczych i niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Spróbuj naszego wrapa i przekonaj się, jak pyszne może być zdrowe jedzenie!
Wrap z tofu, warzywami i sosem orzechowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odsącz tofu, dociskając je rękami, aby usunąć nadmiar wody. Następnie pokrusz palcami na drobniejsze kawałki i przełóż do miski.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 5 ml oliwy, około 10 ml sosu sojowego, trochę soku z cytryny, mielony imbir i wędzoną paprykę. Ponownie wymieszaj całość.
Przełóż tofu do naczynia do zapiekania, delikatnie je rozdzielając (naczynie spryskaj lekko oliwą w sprayu), a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut, piekąc bez przykrycia.
Warzywa: Brokuł posiekaj dużym nożem, rozdrabniając różyczki i ich małe łodygi, aby uzyskać coś w rodzaju „brokułowego ryżu”. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Rozgrzej 5 ml oliwy na dużej patelni. Podsmaż warzywa pod przykryciem. W trakcie smażenia dodaj około 10 ml sosu sojowego, dopraw solą, wędzoną papryką, imbirem i kminem rzymskim. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, bogatą w witaminę C. Smażenie nie powinno trwać długo.
Sos: W miseczce wymieszaj jogurt z masłem orzechowym, solą, syropem klonowym, sokiem z cytryny i sosem sriracha.
Na środek tortilli nałóż sos, a na niego warzywa (ułóż je nieco z boku, aby łatwiej było zawinąć tortillę) oraz upieczone tofu. Zawiń tortillę.