Odkryj wyjątkowe połączenie smaków w naszej sałatce z pieczonymi śliwkami, rukolą i serem pleśniowym! Delikatna słodycz skarmelizowanych śliwek idealnie komponuje się z pikantnym akcentem rukoli i kremową nutą sera pleśniowego. Każdy kęs to eksplozja smaków, podkreślona chrupiącymi orzechami i delikatnym dressingiem balsamicznym. To danie, które zachwyci Twoje podniebienie i doda elegancji każdej okazji. Spróbuj i przekonaj się, jak doskonale może smakować prostota w najlepszym wydaniu!
Sałatka z pieczonymi śliwkami, rukolą i serem pleśniowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
- Skrop śliwki 1 łyżką oliwy z oliwek i miodem, a następnie piecz przez 15-20 minut, aż staną się miękkie i lekko skarmelizowane.
- Na talerzach rozłóż rukolę.
- Upieczone śliwki ułóż na rukoli.
- Posyp sałatkę pokruszonym serem pleśniowym i posiekanymi orzechami włoskimi.
- W miseczce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek z octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.