Poznaj niezwykłe połączenie smaków w naszej sałatce ze smażonym serem halloumi, soczystym kurczakiem i wyjątkowym sosem chałwowym. Ta kompozycja łączy delikatność świeżych warzyw z wyrazistością grillowanego sera i aromatycznym, słodko-słonym sosem, tworząc danie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Idealna na lekki lunch lub wykwintną kolację – nasza sałatka to uczta dla zmysłów, której nie można się oprzeć!
Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Czosnek drobno siekamy, dodajemy szczyptę oregano oraz niewielką ilość oliwy (połowa). W tak przygotowanej marynacie zanurzamy piersi kurczaka. Mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut.
Ser halloumi kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy z obu stron, aż ser nabierze złotego koloru.
Piersi kurczaka kroimy w plastry i układamy naprzemiennie z gorącymi, grillowanymi plastrami sera.
Sok z cytryn miksujemy z pozostałymi składnikami sosu (reszta oliwy, woda, musztarda, tahini lub chałwa).
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i marynujemy w przygotowanym sosie.
Szpinak i rukolę układamy na talerzu obok mięsa z serem. Całość dekorujemy pomidorkami i polewamy pozostałym sosem.