Spróbuj naszej wyjątkowej zapiekanki z bakłażana z parmezanem! To klasyczne danie kuchni włoskiej zachwyci Cię swoim bogatym smakiem i aromatem. Soczyste plastry bakłażana pieczone w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym, posypane parmezanem, tworzą niezapomnianą kompozycję smaków. Doskonała na elegancki obiad czy kolację, nasza zapiekanka z bakłażana z parmezanem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Skosztuj tego wyjątkowego dania i przenieś się do słonecznej Italii w każdym kęsie!
Zapiekanka z bakłażana z parmezanem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Proponowana porcja dla 2 osób
Umyj pomidory i obierz je ze skórki, używając specjalnego nożyka lub sparz je wrzątkiem, a następnie obierz. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty, mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, oregano, sól i pieprz. Duś sos bez przykrycia przez 30-40 minut, aż zgęstnieje. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podczas duszenia sosu, upiecz bakłażany. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umyj bakłażany i pokrój je wzdłuż na grube plastry. Skrop papier oliwą, ułóż plastry bakłażanów i posmaruj je oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjmij blachę i zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
Formę do zapiekania parmigiany posmaruj sosem pomidorowym i ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. Posmaruj je sosem, posyp parmezanem. Ułóż drugą warstwę bakłażanów, ponownie posmaruj je sosem, posyp resztą parmezanu. Na koniec ułóż ostatnią warstwę bakłażanów, posmaruj sosem, posyp mozzarellą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż sos zacznie bulgotać, a ser się zrumieni. Ostrożnie wyjmij formę z piekarnika i zostaw na kratce na 10 minut przed podaniem.