Spróbuj naszego wyjątkowego hummusu z bobu! Delikatny i kremowy, z nutą świeżej mięty i aromatycznego czosnku, ten hummus to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealny jako zdrowa przekąska, dodatek do sałatek czy smarowidło do pieczywa. Bogaty w białko i błonnik, nasz hummus z bobu nie tylko doskonale smakuje, ale również wspiera Twoje zdrowie. Zaskocz swoich gości nowym, wykwintnym smakiem!
Hummus z bobu
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości (około 10-30 minut, w zależności od stopnia dojrzałości). Następnie odcedzić, zachowując kilka łyżek wody z gotowania. Obrać bób z łupinek i odmierzyć 200 g (resztę zostawić do dekoracji).
Obrany bób umieścić w pojemniku blendera (lub użyć rozdrabniacza czy melaksera). Dodać sól, pieprz, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować. Jeśli bób jest bardzo dojrzały i pasta wychodzi sucha, można stopniowo dodawać zachowaną wodę z gotowania.
Gotową pastę przełożyć do salaterki. Posypać resztą bobu, uprażonym sezamem, płatkami chili.