Poznaj wyjątkowe danie – kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym! To połączenie delikatnej, puszystej kaszy, aromatycznych kurek oraz idealnie usmażonego jajka sadzonego tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyci każde podniebienie. Świeże zioła i subtelne przyprawy dopełniają całości, czyniąc to danie doskonałym wyborem na zdrowy i sycący posiłek. Idealne na każdą porę dnia, kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym to smakowita podróż do świata polskiej kuchni, która zadowoli zarówno miłośników tradycji, jak i poszukiwaczy nowych kulinarnych doznań!
Kasza jaglana z kurkami i jajkiem sadzonym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ugotować kaszę jaglaną: kaszę opłukać na sitku, przełożyć do rondelka, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka.
Kaszę wyłożyć na duży talerz, rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Kurki umyć pod bieżącą chłodną wodą i osuszyć. Natkę pietruszki posiekać, cebulę pokroić, a czosnek zetrzeć.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, a pod koniec dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać.
Dodać kurki i smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, następnie dodać kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez minutę.
Na oddzielnej małej patelni usmażyć jajko sadzone, doprawić solą i pieprzem, położyć na kaszy z kurkami i podawać.