Zanurz się w smakach świata z naszymi pieczonymi batatami, z soczystą ciecierzycą, świeżym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i aromatycznym sosem jogurtowym z czosnkiem! To połączenie smaków to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie słodycz batatów spotyka się z wyrazistym smakiem ciecierzycy i aromatem świeżych warzyw. Podawane z kremowym sosem jogurtowym z czosnkiem, to danie to nie tylko pyszna przekąska, ale również zdrowa alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Spróbuj naszych pieczonych batatów z ciecierzycą już dzisiaj i ciesz się smakiem świata w zaciszu własnego domu!
Pieczone bataty z ciecierzycą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastaw na 200°C, batata dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Ułóż na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż batat będzie miękki – czas zależy przede wszystkim od wielkości batata.
- Ciecierzycę wypłucz z zalewy, lekko osusz i oprósz paprykami, lekko solą i pieprzem. W małej foremce wyłóż ją na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika razem z batatami. Piecz aż cieciorka zacznie wysychać i chrupać.
- Jogurt dopraw w małej miseczce startym czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Szpinak porwij lub posiekaj, rozłóż na talerzu.
- Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek.
- Nałóż pomidory oraz cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.