Kurczak w sosie pieczarkowym to świetna propozycja na szybki i smakowity obiad, który przyrządzam bardzo często. Kremowy sos połączony z soczystym mięsem kurczaka i pieczarkami tworzy idealne zestawienie. Do piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym pasuje makaron, ryż lub kasza. Doskonale smakuje również z pieczonymi ziemniakami czy kopytkami.
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Filety z kurczaka przypraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano. Następnie posmaruj je połową oleju i zostaw do zamarynowania na około pół godziny.
Rozgrzej na patelni resztkę oleju, umieść na niej filety i smaż na średnim ogniu po 2,5 minuty z każdej strony. Dodaj pokrojone pieczarki (te mniejsze możesz zostawić całe) i smaż wszystko razem, mieszając grzyby co jakiś czas, przez minutę. Następnie wlej gorący bulion, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 6 minut, odwracając mięso co jakiś czas.
Odkryj patelnię, dodaj śmietankę (wcześniej połączoną z kilkoma łyżkami sosu z patelni), wymieszaj i ponownie zagotuj. Kontynuuj gotowanie bez przykrycia przez 7 minut, od czasu do czasu obracając mięso. Na końcu dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Zagęść go mąką przesianą bezpośrednio do sosu, wymieszaj i zagotuj. Na koniec posyp danie świeżym tymiankiem lub posiekaną natką.