Budyń jest bez wątpienia klasycznym deserem, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa wielu z nas. Ale co, jeśli moglibyśmy nadać mu nowego wymiaru, dodając szczyptę kreatywności? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pieczony budyń, który pozwoli Ci odkryć zupełnie nowe oblicze tego tradycyjnego deseru. Serwowany na ciepło, w towarzystwie kwaskowatych owoców jagodowych, zyskuje smak godny luksusowej restauracji. Życzymy smacznego!
Pieczony budyń
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Najpierw zagotuj mleko.
W misce ubij jajko, dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz erytrol, miksując do połączenia składników.
Stopniowo dolewaj gorące mleko, nie przerywając miksowania.
Do kokilek rozłóż owoce jagodowe, a następnie zalej je przygotowaną mieszanką budyniową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, używając trybu góra-dół, przez 25 minut.
Deser możesz zjeść na ciepło lub poczekać, aż ostygnie i zgęstnieje, serwując na zimno.