Jeśli widok stosu brudnych naczyń po obiedzie to Twój kulinarny koszmar, wybierz obiad przygotowywany w jednym garnku – z kurczakiem, ryżem i warzywami. Taki wybór pozwoli Ci zapomnieć o niechcianych koszmarów związanych z kuchnią. Ale to danie to nie tylko oszczędność czasu na sprzątanie, lecz również pełnia smaku. Za jego wyjątkowość odpowiadają lekko słodkie warzywa, aromatyczne przyprawy i intensywna oliwa, a także bogactwo składników odżywczych, w tym białko, beta-karoten i witaminy z grupy B. Smacznego!
Jednogarnkowe danie z kurczakiem, ryżem i warzywami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i pokrój na równo wielkie kostki.
Umieść je w garnku, zalej wodą do połowy ich wysokości i doprowadź do wrzenia. Wprowadź zioła prowansalskie i kurkumę.
Gdy warzywa będą „al dente”, dodaj pokrojone w kostkę mięso kurczaka.
Po upływie około 2 minut dodaj ryż i bulion. Gotuj, aż ryż stanie się miękki, dolewając więcej gorącej wody w razie potrzeby.
Na końcu dopraw oliwą i solą do smaku.