Osoby przestrzegające diety ketogenicznej nie muszą rezygnować ze spaghetti bolognese – wystarczy zastąpić tradycyjny makaron pszenny cukinią, zachowując przy tym klasyczne składniki sosu. Cukinia, dzięki niskiej zawartości węglowodanów, doskonale wpisuje się w zasady diety keto i jest źródłem wielu witamin.
Keto spaghetti Bolognese z makaronem z cukinii
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodaj mięso, regularnie mieszając.
- Przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Wlej puszkę pomidorów i odrobinę wody, gotuj do momentu, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
- Cukinię przygotuj przy pomocy obieraczki do warzyw lub tarki spiralnej, osól i odstaw na kilkanaście minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty.
- Na cukinię nałóż sos, posyp serem.