Sałatka Cezar, jedna z naszych ulubionych włoskich sałatek, łączy w sobie chrupiącą sałatę rzymską, delikatny sos czosnkowy z parmezanem i lekką nutę anchois. Dodatek boczku i soczystej piersi z kurczaka czyni to danie wyjątkowo smacznym. Włoskie smaki sałatki Cezar przypadną do gustu wielu smakoszom. Doceniamy ją nie tylko za smak, ale i za praktyczność – idealnie nadaje się do przechowywania w słoiku.
Keto sałatka Cezar
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Sos przygotuj co najmniej 30 minut wcześniej, aby smaki mogły się połączyć (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj śmietanę, majonez i zblendowane anchois. Do sosu dodaj parmezan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki lub ćwiartki. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na paski lub zamarynuj w całości w ziołach, soli, pieprzu i oliwie, a następnie odstaw na chwilę.
Plastry boczku podsmaż bez dodatku tłuszczu, aż staną się chrupiące i wytopione. Następnie osusz je na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni, wykorzystując pozostały tłuszcz, usmaż piersi z kurczaka, po 2-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru, na koniec skrop sokiem z cytryny. Pozwól kurczakowi odpocząć na talerzu, by zachował soczystość.
Bezpośrednio przed podaniem wymieszaj sałatę rzymską z sosem, na wierzchu ułóż pierś z kurczaka i pomidorki koktajlowe.