Szukasz delikatnego obiadu, który zjedzą z apetytem zarówno dzieci, jak i dorośli? Wybierz pieczone pulpeciki drobiowe podane w kremowym sosie ze szpinakiem, serwowane z makaronem orzo! Ich unikalny smak zawdzięczają przede wszystkim dodatkowi tartego sera parmezan, który nadaje pulpecikom wyrazistości. Harmonijnie łączący się z całością kremowy sos szpinakowy zapewnia obiadu lekkość i świeżość, dzięki czemu zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Smacznego!
Pieczone pulpeciki drobiowe w kremowym sosie i makaronem orzo
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Składniki na pulpeciki (mięso, bulkę tartą, jajko, ser parmezan, oliwę i natkę) dobrze wymieszaj, doprawiając solą, i uformuj z nich małe kuleczki (powinno wyjść około 20 – 25 sztuk).
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, używając trybu góra-dół, przez 25 – 30 minut.
W tym czasie w dużym garnku zagotuj bulion, wrzuć do niego makaron orzo i gotuj, aż stanie się miękki. W razie potrzeby dolewaj gorącej wody.
Do ugotowanego makaronu dodaj liście szpinaku, zagotuj. Następnie wlej śmietankę i w razie konieczności dopraw solą.
Gotowe pulpeciki dodaj do sosu z makaronem, delikatnie mieszając, aby się połączyły.