Sardela europejska, znana również jako anchois, jest małą rybą cenioną za jej intensywny aromat i smak. Oprócz tego, anchois są bogatym źródłem składników odżywczych charakterystycznych dla owoców morza, takich jak kwasy omega-3, cynk oraz selen. Jeżeli jesteś miłośnikiem tej wyjątkowej ryby, nasz przepis na śródziemnomorskie grzanki z anchois z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ich przygotowanie jest łatwe, a efekt końcowy zachwycający. Już pierwsze kęsy transportują smakoszy na brzegi Morza Śródziemnego. Życzymy smacznego!
Grzanki śródziemnomorskie z anchois
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Chleb kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm i smarujemy oliwą, po czym smarujemy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Filety anchois płuczemy i dzielimy na mniejsze fragmenty, oliwki kroimy w plasterki.
Na chlebie układamy kolejno: rukolę, kawałki mozzarelli, filety anchois, oliwki i pomidory.
Grzanki oprószamy płatkami chilli oraz szczypiorkiem.
Pieczemy przygotowane grzanki przez około 7 minut.