Quesadilla, chrupiąca tortilla z roztopionym serem, to klasyk kuchni meksykańskiej. Proponujemy podać ją jako pełnowartościowy posiłek, z dodatkiem sosu guacamole na bazie awokado, pomidorów i kukurydzy. Taki sposób przyrządzenia zapewni dodatkowe źródła błonnika i przeciwutleniaczy, a Ty będziesz mógł cieszyć się smakiem meksykańskiej kuchni w zdrowej odsłonie. Wypróbuj nasz przepis na chrupiące quesadillas z guacamole!
Chrupiące quesadillas z guacamole
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 2 sugerowane porcje.
Przekrój awokado na pół, wyjmij miąższ i rozdrobnij widelcem.
Pokrój pomidora w drobną kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Cebulę, kolendrę i chilli posiekaj drobno.
Wymieszaj awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidora, cebulę, kolendrę, sok z limonki, chilli, sól i pieprz. Odstaw gotowe guacamole do lodówki.
Rozgrzej patelnię.
Na połowie tortilli rozłóż sałatę, wędlinę, plasterki pomidora, odcedzoną kukurydzę konserwową oraz starty ser żółty. Posyp oregano i bazylią.
Złóż tortillę na pół i podpiekaj z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Podawaj quesadillas z przygotowanym guacamole.