Sałatki to idealny wybór na obiad w gorące, letnie dni, szczególnie kiedy chcesz uniknąć gotowania. Sałatka z burratą i awokado jest zarówno lekka, jak i sycąca, świetnie nadaje się do szybkiego przygotowania w domu, a także do zabrania do pracy.
Keto sałatka z burratą i awokado
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania oliwy czosnkowej kilka godzin wcześniej. Rozetnij kilka ząbków czosnku na pół i zalej je kilkoma łyżkami oliwy. Oliwę możesz przechowywać w buteleczce lub zamkniętym opakowaniu nawet do tygodnia.
Rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzach.
Pomidorki przekrój na pół lub na ćwiartki (w zależności od ich wielkości) i ułóż na rukoli.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż i pokrój w kawałki. Skrop je odrobiną soku z limonki, wymieszaj i wyłóż na sałatkę.
Orzechy pinii lekko upraż na patelni, aż się zarumienią. Posyp sałatkę bazylią i oregano .
Na wierzchu ułóż burratę. Całość dopraw solą i płatkami chilli, polej przygotowaną wcześniej oliwą czosnkową i octem balsamicznym.