Chłodnik to doskonały wybór na orzeźwiający obiad w upalne dni. Znany jest głównie w wersji z botwinką, jednak można go przygotować z różnorodnych składników. Nasza propozycja to zielony chłodnik z groszkiem – pyszne połączenie delikatnego, lekko słodkawego groszku i kremowego awokado, wzbogacone o świeżą miętę. Ta zupa nie tylko zachwyca smakiem, ale również jest bogatym źródłem witaminy B9 i błonnika. Życzymy smacznego!
Zielony chłodnik z groszku
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przygotowanie zaczynamy od gotowania ziarenek groszku – świeży gotujemy przez 3 minuty, a mrożony przez 5 minut, w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy groszek i szybko schładzamy zimną wodą, by zachował żywy kolor.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Smażymy na niej posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
W blenderze łączymy ugotowany groszek, podsmażoną cebulę i czosnek, dodajemy wodę, sok z limonki, sól i pieprz. Miksujemy wszystko na jednolitą kremową masę.
Przed podaniem chłodnik należy schłodzić w lodówce. Podawać go możemy z dodatkiem śmietany i chrupiącego pieczywa.