Dutch baby, pieczony naleśnik holenderski, to wyjątkowy wybór na śniadanie czy lunch, który w Polsce wciąż pozostaje mało znany, lecz zasługuje na uwagę. Po pierwszym spróbowaniu tej słodkiej potrawy, zapamiętasz jej smak na długo. Polecamy podać dutch baby z kremowym sosem na bazie masła orzechowego i skyra, ozdobione świeżymi owocami. To śniadanie nie tylko zachwyca wyglądem, ale również smakiem, i szybko znika z talerza.
Dutch baby z owocami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do około 210 stopni, umieszczając w nim patelnię lub naczynie żaroodporne o średnicy zbliżonej do standardowej patelni.
Do przygotowania ciasta miksujemy jajka, mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, erytrol i szczyptę soli, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy je na około 20 minut.
Po nagrzaniu patelni smarujemy ją oliwą i wylewamy na nią ciasto, tak aby pokryło także brzegi.
Patelnię z ciastem wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy aż do zbrązowienia brzegów, co zajmuje około 10 minut, uważając, by naleśnik się nie przypalił.
Mieszamy skyr, erytrol i masło orzechowe, a następnie rozprowadzamy tę mieszankę na przestudzonym naleśniku.
Naleśnik dekorujemy świeżymi owocami.