Jeśli masz ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub kolację, spróbuj naszego przepisu na czekoladowe placuszki z serkiem typu Kvarg w stylu skandynawskim. Jest to idealny wybór dla osób szukających potraw bogatych w białko – świetnie nadaje się na posiłek po treningu. Te czekoladowe placuszki świetnie pasują do świeżych owoców, więc zalecamy podanie ich np. z borówkami. Rezultat to pyszna mieszanka smaków oraz bogactwo składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy i białka. Życzymy smacznego!
Czekoladowe placuszki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
W misce mieszamy Kvarg z jajkiem.
Dodajemy kakao, mąkę, odżywkę białkową i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy placuszki. Nakładamy ciasto łyżką, pozostawiając przestrzeń między placuszkami. Zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, gdy dolna strona się ściśnie, nie poruszając patelnią. Następnie przewracamy placuszki płaską łopatką i smażymy drugą stronę do uzyskania złotego koloru.
Podajemy placuszki z jogurtem i świeżymi owocami.