Tatar wołowy to danie, które dzieli smakoszy – jedni uważają go za prawdziwy przysmak, inni zaś mają do niego mieszane uczucia. Jeśli jednak należysz do grupy miłośników tej wykwintnej przekąski, nasz przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Tatar wołowy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Surowe mięso wołowe drobno siekamy nożem lub mielimy. Ważne, aby było świeże i wysokiej jakości.
Do przygotowanego mięsa dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, surowe żółtko, wodę, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
Formujemy z mieszanki kulę, spłaszczamy i układamy na talerzu.
Obok tatara wykładamy drobno posiekaną cebulę i pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe.