Kasza gryczana w wersji słodkiej? Oczywiście, że tak! Nasza kakaowa gryczanka z owocami to doskonały przykład, jak można zaskakująco i smakowicie wykorzystać ten tradycyjny składnik. Tylko sześć składników wystarczy, aby stworzyć wyjątkowe i pożywne śniadanie lub deser. Poza unikatowym smakiem, gryczanka ta jest źródłem błonnika, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B.
Kakaowa gryczanka z owocami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy, następnie przekładamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli, mleko oraz kakao.
Po zagotowaniu składników zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę przez około 10 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy palnik, przykrywamy garnek i pozostawiamy na kolejne 10 minut, aby kasza stała się miękka i wchłonęła cały płyn.
Do ugotowanej kaszy dodajemy syrop klonowy, dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.
Na koniec podajemy gryczankę z borówkami.