Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, nasz przepis na dorsza na parze z ziemniakami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi jest stworzony dla Ciebie.
Dorsz z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzamy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy połową dostępnej oliwy.
Przygotowane ziemniaki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotego koloru, co zajmie około 20-30 minut.
Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego, dodajemy odrobinę wody i przykrywamy.
Dorsza pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut. W połowie pieczenia możemy dodać dorsza do ziemniaków, aby wszystko piekło się razem.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Mieszamy i dusimy, aż szpinak nieco zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowego dorsza podajemy w towarzystwie ziemniaków oraz szpinaku z pomidorkami koktajlowymi.