Pyszny obiad mięsny z kaszą, fasolką szparagową i pomidorkami to kolorowa propozycja, która dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nada się również idealnie do lunchboxa, aby zabrać ją do pracy lub na uczelnie.
Polędwiczki wieprzowe z tymiankiem, kaszą jęczmienną, fasolą szparagową i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną przyrządzamy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
Na patelni bez dodatku tłuszczu lekko prażymy nasiona słonecznika.
Gotową kaszę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy uprażony słonecznik oraz posiekany koperek i szczypiorek.
Fasolkę szparagową myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut, aż będzie al dente. Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy.
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem, następnie skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy z przyprawami.
Przygotowane mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Temperaturę wewnętrzną mięsa można sprawdzić termometrem kuchennym – powinna osiągnąć 62°C.
Po upieczeniu mięso zostawiamy na kilka minut, aby odpoczęło, a następnie kroimy na plastry.
Podajemy polędwiczkę z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową oraz pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.
Zestawienie to stanowi pożywny i smakowity posiłek. Smacznego!