Jeśli preferujesz tradycyjne dania, nasze kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami są doskonałym wyborem na obiad. To pożywne i smaczne danie przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a buraczki dostarczą mnóstwa cennych składników odżywczych, w tym potasu, żelaza, błonnika i folianów.
Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na połowie porcji oleju. Namaczamy 2 łyżki bułki tartej w wodzie, aż całość zostanie wchłonięta.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną cebulę i namoczoną bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut.
Formujemy kotlety z mięsa, obtaczamy je w reszcie bułki tartej i smażymy na pozostałym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kotlety można dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
Buraki ścieramy na tarce, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na talerze wykładamy gotowe kotlety, ziemniaki posypane koperkiem i buraczki.