Masz ochotę połączyć tradycję polskiej kuchni z egzotycznymi akcentami? Wypróbuj nasz makowiec japoński, w którym klasyczny smak maku spotyka się z kwaskowatością jabłek i lekkością białkowej piany. To oryginalne połączenie smaków, które z pewnością Cię zachwyci!
Makowiec japoński
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 6 sugerowanych porcji
Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
W mikserze mieszamy żółtka z erytrolem, sokiem z cytryny, startym jabłkiem i olejem, aż uzyskamy gładką masę.
Do tej masy dodajemy masę makową i dokładnie łączymy. Następnie delikatnie wmieszamy ubitą pianę z białek i skrobię połączoną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez około 45 minut.