Jeśli masz ochotę na tradycyjny, pożywny obiad, to nasza propozycja pieczonej szynki wieprzowej z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem będzie doskonałym wyborem. To danie dostarcza magnezu oraz witamin z grupy B i z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Pieczona szynka wieprzowa z sosem warzywnym, kaszą gryczaną i kapustą włoską z koperkiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 4 sugerowane porcje
Kaszę gryczaną przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
Szynkę wieprzową nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz skrapiamy połową oliwy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni, tryb góra-dół, przez około 45 minut, do uzyskania miękkości.
Po upieczeniu zbieramy wytworzony w trakcie pieczenia sok i zachowujemy go na później, do przygotowania sosu.
Przystępujemy do sosu warzywnego: kroimy marchew, seler, cebulę i czosnek.
Na pozostałej oliwie w rondelku dusimy cebulę i czosnek do momentu, aż się zeszklą. Dodajemy pozostałe warzywa i krótko je dusimy.
Warzywa zalewamy sokiem z pieczenia szynki, uzupełniamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż zmiękną.
Ugotowane warzywa blendujemy z płynem na gładki sos, doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę włoską ścieramy na tarce, solimy i zostawiamy na chwilę, aby zmiękła. Następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Odciśniętą kapustę mieszamy z posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i ksylitolem.
Pieczoną szynkę serwujemy z sosem warzywnym, kaszą gryczaną oraz surówką z kapusty włoskiej. Smacznego!