Makaron penne z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to znakomita propozycja na włączenie ryb do diety. To danie jest nie tylko bogate w omega-3, żelazo, beta-karoten i witaminę C, ale także smakowite i łatwe w przygotowaniu, idealne nawet dla tych, którzy nie są miłośnikami ryb.
Makaron penne z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Brokuła myjemy i dzielimy na drobne różyczki, a pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dusimy na niej cebulę, czosnek, szpinak i brokuła, aż warzywa delikatnie zmiękną.
Do warzyw dodajemy odcedzonego tuńczyka, smażymy wszystko razem przez kilka minut.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do uduszonych warzyw i tuńczyka dodajemy pomidorki koktajlowe, przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Do mieszanki warzyw i tuńczyka dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, by składniki dobrze się połączyły.
Gotowy makaron z tuńczykiem i warzywami podajemy na talerzach. Smacznego!