Ryba po grecku to wyjątkowo lekka i zdrowa propozycja w wigilijnym menu, pełna białka i o niskiej zawartości kalorii. Oto jak przygotować ją w jeszcze bardziej dietetycznej wersji, zachowując przy tym jej wyjątkowy smak:
Lekka ryba po grecku
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 6 sugerowanych porcji
- Na arkusz pergaminu kładziemy polędwiczki dorsza, oprószamy je solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.
- Pergamin zwijamy, formując pakieciki z rybą, które następnie umieszczamy na blasze do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mrożoną włoszczyznę i smażymy do zeszklenia.
- Rybę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Do włoszczyzny dodajemy przecier pomidorowy, ksylitol, sok z cytryny, sól, ziele angielskie i liść laurowy, a następnie dusimy całość przez 10 minut.
- Warzywa odstawiamy do wystudzenia.
- Na półmisek wykładamy część warzyw, układamy na nich upieczoną rybę, a całość przykrywamy pozostałymi warzywami.