Czerwony barszcz to tradycyjne danie na wigilijnym stole i pyszne rozpoczęcie rodzinnej kolacji. Warto, aby ta zupa była wyjątkowa i dopracowana, dlatego dzielimy się przepisem, który jest dopracowywany od lat.
Czerwony barszcz wigilijny
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Aby smak barszczu był głębszy, możesz dzień wcześniej przygotować grzyby suszone i wykorzystać wodę z ich moczenia.
Do garnka wlej 1,5 litra wody lub łagodnego domowego bulionu warzywnego.
Umyte i obrane buraki oraz marchewkę pokrój na plasterki. Pietruszkę i pora pokrój na kilka kawałków i dodaj do garnka.
Wrzuć ziarna ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 1,5 godziny od momentu zagotowania.
Po tym czasie odcedź składniki zupy, które nie będą już potrzebne, a sam barszcz przecedź przez sitko.
Do wywaru dodaj szklankę zakwasu z buraków, wywar z grzybów, łyżeczkę cukru i dużą szczyptę soli.
Od tego momentu nie gotuj już barszczu. Możesz go tylko delikatnie podgrzewać przed podaniem.