Ryby to cenne źródło wielu składników odżywczych, które często są niedoborowe w naszej diecie. Eksperci polecają włączenie ich do naszego menu, aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę jodu, witaminy B12 i innych składników odżywczych. Nasza propozycja to ryba gotowana na parze, podawana z ryżem i chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej – to doskonała i smaczna opcja na zdrowy posiłek.
Ryba na parze z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rybę doprawiamy solą, pieprzem, częścią posiekanego koperku i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym, dodajemy odrobinę wody i przykrywamy.
Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) przez około 15-20 minut.
Kapustę pekińską siekamy na cienkie paseczki, lekko solimy i odstawiamy, aby zmiękła.
Dodajemy do kapusty pokrojoną w paseczki paprykę, ogórek i resztę koperku, a następnie wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiając solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Podajemy gotowaną na parze rybę z ugotowanym ryżem oraz świeżą surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!