Zupa fasolowa z indykiem to doskonałe danie na chłodne zimowe dni.
Zupa z fasolą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Posiekać cebulę, czosnek, ziemniaki i paprykę. Mięso z piersi indyka kroić na kawałki o wielkości około 1,5 cm, następnie przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i skropić oliwą z oliwek.
W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć na niej indyka, aż mięso zacznie się rumienić. Następnie dodać przygotowane wcześniej warzywa i dusić razem, aż zaczną mięknąć.
Do mięsa i warzyw dolać wody tak, aby pokryła składniki, i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy ziemniaki będą gotowe, dodać passatę pomidorową, odcedzoną fasolę i kukurydzę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i zacznie się rozpadać.
Na końcu doprawić zupę solą, pieprzem, wędzoną papryką i kminem rzymskim. Dodać posiekaną kolendrę dla aromatu.