Szynka na parze z kaszą kuskus to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad.
Szynka pieczona z kaszą kuskus
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki.
Szynkę wieprzową nacieramy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę miodu, rozmaryn i słodką paprykę.
Tak przygotowaną szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i odrobinę wody.
Szynkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, używając funkcji góra-dół, pod przykryciem, przez około 45 minut, aż stanie się miękka.
Po upieczeniu szynkę wyjmujemy z naczynia, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Sos z naczynia przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy według potrzeby solą i pieprzem.
Podajemy pieczoną szynkę z gładkim sosem oraz kaszą kuskus.