W chłodne dni idealnie sprawdzi się nasza pożywna zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek. Taka zupa nie tylko syci, ale także rozgrzewa, dostarczając mnóstwa wartości odżywczych.
Zupa z białej fasoli, ziemniaków i pieczarek
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę i czosnek drobno siekamy.
W garnku podgrzewamy olej i dusimy na nim cebulę do momentu, gdy stanie się szklista.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki, liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy wszystko razem.
Następnie dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy wodą tak, aby przykryła je o około 1 cm, i gotujemy do miękkości.
Do ugotowanych warzyw dodajemy odcedzoną białą fasolę oraz mleko roślinne i zagotowujemy całość.
Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i koperkiem.