Pulpeciki wieprzowe podane z delikatnymi buraczkami i kaszą gryczaną to wyśmienita propozycja na sycący obiad.
Pulpety wieprzowe z gotowanymi buraczkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Siekamy jedną cebulę i czosnek, a następnie lekko podsmażamy na połowie rozgrzanego oleju.
Mięso mielone umieszczamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy. Z masy formujemy pulpety.
Uformowane pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut.
Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i ksylitolem.
Drugą cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, a koperek siekamy.
Na pozostałym oleju rzepakowym podsmażamy cebulę, a gdy zeszkli się, dodajemy pieczarki. Dusimy razem.
Do warzyw wlewamy śmietankę, dodajemy serek śmietankowy i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Gotowe pulpety serwujemy z kaszą gryczaną, buraczkami i sosem pieczarkowym.