Sałatka śródziemnomorska z indykiem i chrupiącymi grzankami to idealne danie, które przenosi smakiem wprost na greckie wybrzeża. Połączenie oliwek, świeżych warzyw i aromatycznej oliwy z oliwek sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Sałatka śródziemnomorska z indykiem i grzankami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Pierś z indyka umyj, osusz i pokrój w około 2-centymetrowe kawałki. Następnie przypraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
Smaż indyka na rozgrzanej patelni, mieszając przez około 6-8 minut, aż będzie gotowy.
Pokrój pomidory, ogórki i oliwki na kawałki. W małej misce wymieszaj jogurt, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo na kostkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut, aż będą złociste.
W dużej misce ułóż miks sałat, dodaj pokrojone warzywa, oliwki, usmażonego indyka. Całość polej sosem czosnkowym i posyp chrupiącymi grzankami.