Sezon na dynię to idealny czas, aby wykorzystać jej słodki smak w kuchni. Risotto z dynią i serem sałatkowym to nasza propozycja na jesienny obiad, który zachwyci połączeniem smaków.
Risotto z dynią i serem sałatkowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę z czosnkiem.
Gdy cebula i czosnek zeszkli się, dodajemy ryż. Dusimy chwilę, a następnie zalewamy wodą, tak aby przykryła ryż o około 1 cm.
Gotujemy na małym ogniu, aż ryż stanie się miękki i lekko kleisty.
Kiedy ryż zacznie mięknąć, dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy, aż składniki będą miękkie.
Na koniec dodajemy starty ser grana padano, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Marchew kroimy w słupki, gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut do miękkości.
Risotto serwujemy w miseczkach, dekorując ugotowaną marchewką, pokrojonym w kostkę serem sałatkowym i rukolą.